< Wróć do listy wpisów

Kompost i ZERO WASTE


2021-10-18

Intensywne jesienne prace w ogrodzie to dobry moment na zmianę stylu życia! Zero waste to trend nie tyle modny, co bardzo istotny ze względu na oszczędności, ale też ze względu na środowisko. W ogrodzie wystarczy założyć kompostownik, aby ograniczyć ilość odpadów organicznych. W wielu miastach dzięki przydomowemu kompostownikowi możemy zaoszczędzić na opłatach za wywóz nieczystości.

A czym jest kompostowanie?

Kompostowanie to biologiczne przetwarzanie odpadów organicznych z użyciem naturalnych procesów biochemicznych. Kompostowane produkty przetwarzane są na materiał podobny do próchnicy, bogaty w składniki organiczne, łatwo przyswajane przez rośliny.

Kompostowanie to same korzyści - nie tylko ekologiczne, nieniszczące środowiska zagospodarowanie odpadów organicznych z kuchni i ogrodu ale także pozyskanie wysokiej, jakości nawozu naturalnego, na który nie wydamy ani złotówki!

W ramach zmiany stylu życia warto też zamiast plastikowych toreb wybierać te wielorazowe z naturalnych materiałów, kupować tylko tyle jedzenia, ile jest nam niezbędne aby jak najmniej wyrzucać (a jeśli już musimy wyrzucić coś z kuchni, to pamiętajmy, że organiczne odpady powinny lądować zamiast do kubła na śmieci, to na kompostownik!).

Na Małopolskim Szlaku Ogrodów możecie podejrzeć kompostowniki, np. w ogródku edukacyjnym w CPL w Rzuchowej.

W ramach kampanii „Prowadź swój ogródek bez środków chemicznych", 12 sierpnia w ogrodzie edukacyjnym przy centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (będącym członkiem Małopolskiego Szlaku Ogrodów) dla grupy 30 osób odbyły się warsztaty edukujące w zakresie: „Jak samodzielnie przetwarzać odpady organiczne z domu i z działki zamieniając je na kompost" oraz „Jak działa przydomowy kompostownik?” Celem warsztatów było uwrażliwienie mieszkańców obszaru LGD na segregację odpadów organicznych np. odpadków z kuchni (obierki ziemniaków, marchwi itd.), trawy z koszenia ogrodu, liści z grabienia trawnika, gałęzi z przycinki krzewów czy żywopłotu i ich samodzielne przetwarzanie w kompostownikach na humus do ponownego użycia dla użyźnienia gleby, dzięki temu można też zaoszczędzić pieniądze (np. na nowe kwiaty, nasiona…)

Warsztaty były finansowane ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich - PROW 2014-2020 w ramach inicjatywy Programu LEADER.


Element zostanie usunięty i nie będzie można go przywrócić